Konditors

DARBA SATURS

Konditors cep un dekorē dažādus saldos un sāļos konditorejas izstrādājumus, piemēram, smalkmaizītes, kūkas, kēksus, ruletes, kliņģerus, pīrādziņus, picas, cepumus. Viņš gatavo arī saldumus, piemēram, konfektes vai augļus šokolādē.

Konditors sajauc gatavojamā izstrādājuma miklas sastāvdaļas, samīca miklu, sakuļ pildījuma masu.

Izstrādājumu konditors papildina ar citām sastāvdaļām: uzklāj glazūru, ar speciāliem konditorejas piederumiem (piemēram, krēma turzām) iepilda pildījuma saldo vai sāļo masu, smērē starp kūku vai toršu kārtām krēmu.

Lai izgreznotu vai izdekorētu mīklas izstrādājumus, tortes un kūkas, konditors tos rotā ar krēma vai marcipāna veidojumiem, kā arī riekstiem un augļiem. Dažkārt konditors pēc īpaša pasūtījuma gatavo vairākstāvu un vairāku kilogramu smagas tortes. Pēc pasūtītāja vēlmes viņš var izveidot tortei dažādus rotājumus – gan kā logotipu vai uzrakstus, gan arī kā figūriņas vai ornamentus.

Nereti šos pasūtījumus konditors pats arī pieņem, ar pasūtītāju pārrunājot izstrādājuma dizainu, vēlamās garšas un sastāva īpašības.
Konditorejas fabrikās, kur ražo konfektes, konditori uzmana automatizēto līniju darbu, gatavo konfekšu masu: vāra cukura, krēma un citus sīrupus, sajauc tos ar dažādām sastāvdaļām garšas mainīšanai, pārbauda masas gatavību, sagatavo pildījumu, kā arī veido šokolādes izstrādājumus, glazē un dekorē tos.

DARBA IESPĒJAS

Konditors var strādāt restorānos, kafejnīcās vai konditorejās, konditorejas izstrādājumu ražotnēs vai kā pašnodarbinātais.

Profesionālie mācību priekšmeti:

  • Darba organizācija konditorejas uzņēmumā
  • Konditorejas uzņēmuma aprīkojums
  • Konditorejas izstrādājumu tehnoloģija
  • Uzskaite un kalkulācija
  • Pārtikas produktu zinības
  • Sanitārija un higiēna
  • Konditorejas izstādājumu noformēšana
  • Uzņēmējdarbības pamati
  • Sabiedrības un cilvēka drošība
  • Profesionālā svešvaloda
  • Profesionālā saskarsme
  • Konditorejas izstrādājumu gatavošana
  • Kvalifikācijas prakse