Pavārs

Darba saturs

Pavārs ir kvalificēts ēdināšanas uzņēmumu darbinieks, kurš veic:

  • pārtikas produktu kvalitātes novērtēšanu;
  • pārtikas produktu pirmapstrādi;
  • gatavo un noformē ēdienus un piedevas;
  • rīkojas ar ēdināšanas uzņēmumu aprīkojumu un kopj to;
  • pārzina sanitārijas, higiēnas un darba drošības noteikumus;
  • zina atskaites un uzskaites pamatus;
  • prot strādāt komandā.

Darba iespējas

Pavārs strādā pie viesmīlības nozares komersanta, kas nodarbojas ar ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu. Pavārs ir speciālists, kurš saprot veselīga un kvalitatīva uztura nozīmi cilvēka veselības saglabāšanā, kā arī viņam piemīt sava veiktā darba prezentēšanas prasme.

Pavāri strādā noteiktu darba laiku, bet darbs ir maiņās, tāpēc ir jāstrādā arī brīvdienās un svētku dienās. Pavāru darbs norit telpās – virtuvē.

Izglītības programmas ietvaros tiek apgūti profesionālo kompetenču moduļi:

  • Ēdināšanas uzņēmuma darbības pamatprincipi
  • Paškontroles sistēma ēdināšanas uzņēmumā
  • Lietišķās saskarsmes pamatprincipi
  • Ražošanas darba organizācija
  • Pārtikas produktu un izejvielu pirmapstrāde
  • Produktu un izstrādājumu uzglabāšana
  • Tehnoloģiskās un uzskaites dokumentācijas izveide
  • Profesionālā saziņa svešvalodās
  • Ēdienu gatavošanas tehnoloģija
  • Ēdienkartes izveide
  • Latviešu nacionālā un mūsdienu virtuve
  • Bāra uzkodu un sagatavju gatavošana
  • Maizes gatavošanas un cepšanas pamati
  • Pavāra prakse

mūžizglītības kompetenču moduļi:

  • Sabiedrības un cilvēka drošība
  • Sociālās un pilsoniskās prasmes
  • Iniciatīva un uzņēmējdarbība
  • Valodas, kultūras izpratne un izpausmes
  • Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas
  • Zaļās prasmes